Parkingware heeft oplossing voor zwerfvuil rond hamburgerketens

Parkingware heeft oplossing voor zwerfvuil rond hamburgerketens

Gieterveen – Drive-ins van fastfoodrestaurants zorgen voor veel zwerfafval. De gemeente Rotterdam is er flauw van. “Zet op elke verpakking het kenteken van de auto”, klonk het er pas.

Dat idee is niet nieuw: het bedrijf Parkingware in Gieterveen heeft er een geautomatiseerd systeem voor op de plank liggen sinds 2012. Bron: Innovatie top 100 2012: https://www.kvkinnovatietop100.nl/site/Parkingware-kentekenherkenning-als-middel-tegen-zwerfvuil-bij-McDonalds

“Zet in elke McDrive het kenteken van de auto op de verpakkingen die de klant meekrijgt! Zul je zien: binnen de kortste keren is het gedaan met alle papier, karton en plastic rond McDonald’s-restaurants.”

Zo ongeveer klonk het recentelijk in de gemeenteraad van Rotterdam. Een slordige 250 kilometer naar het Noorden, in Gieterveen, veerde Gerard Spin op toen hij het bericht las. “Verrek, dat is óns idee!”

De eigenaar van softwarebedrijf Parkingware reikte McDonald’s Nederland enkele jaren geleden al een volledig geautomatiseerd anti-zwerfafvalsysteem aan, dat op hetzelfde neerkwam: geef elke verpakking die in een McDrive over de toonbank gaat het kenteken mee van de auto die op dat moment voor het raam staat. Van iedere zak of beker die later op straat wordt teruggevonden, is dan eenvoudig de veroorzaker van dit zwerfvuil te achterhalen.

In de US is het idee inmiddels ook geland: https://www.latimes.com/business/la-fi-license-plate-recognition-drive-through-restaurant-20190711-story.html