Economische versus Technische levensduur van een parkeersysteem

Economische versus Technische levensduur van een parkeersysteem

 

Bij de levensduur van een parkeersysteem maken we een verschil tussen de economische levensduur en de technische levensduur:

 

 

Economische levensduur. Dit is de levensduur waarin het verstandig is het parkeersysteem te gebruiken. De economische levensduur eindigt wanneer de complementaire kosten hoger zijn dan ze van tevoren waren verwacht. Dit geldt ook voor inkomstenderving omdat klanten niet online kunnen reserveren- en of betalen. Voorbeelden van complementaire kosten zijn onderhoudskosten en reparatiekosten. De economische levensduur wordt (tenzij anders vermeld) gebruikt om de afschrijvingskosten te berekenen.

 

Technische levensduur. Dit is de levensduur van de activa waarin de activa de prestaties kan doen waarvoor ze is aangeschaft. Aan het eind van de technische levensduur is de activa op. Een voorbeeld is wanneer een auto na 15 jaar niet meer kan rijden. De technische levensduur is dus (bijna) altijd langer dan de economische levensduur.

 

Rekenvoorbeeld

Een Vialis parkeersysteem uit 2014 heeft een technische levensduur van 10 tot 15 jaar. Stel de aanschafwaarde is € 35.000, de restwaarde € 5.000 en de economische levensduur is 5 jaar.

 

Dan zijn de afschrijvingskosten per jaar (35.000 – 5.000) / 5= € 6.000. Het afschrijvingspercentage is dan dus 6000 / 35.000 = 17% per jaar.

 

Bij het berekenen van afschrijvingskosten per parkeerinkomsten per jaar gedeeld door de afschrijvingskosten per jaar. Als er per jaar € 100.000 parkeerinkomsten worden gegenereerd, dan zijn de afschrijvingskosten per Euro inkomsten dus € 6.000 / € 100.000 producten = € 0,06 per Euro inkomsten.

 

De technische levensduur is langer dan de economische levensduur. Een parkeersysteem kan vaak langer worden gebruikt dan de periode dat het economisch interessant is om het te gebruiken. Omdat er in het huidige smart phone tijdperk reserveren en betalen een vereiste is, is de kans groot dat een traditioneel parkeersysteem niet meer voldoet. Hierdoor lopen de inkomsten terug en vaak gaan de onderhoudskosten omhoog omdat de mechnische delen slijten. De kans op storingen met kaartje, printers, kaartlezers is vele malen groter dan bij een modern parkeersysteem met e-tickets en kentekenherkenning.

 

Voorbeelden oude parkeersystemen:

  • Vialis Parktrac
  • WPS BS200

 

Het is daarom verstandig om uw parkeersysteem te vernieuwen op basis van de economische levensduur. https://parkingware.nl/offerte/

 

Uw wilt niet investeren in een nieuw parkeersysteem?

Voeg eenvoudige de gemiste online inkomsten toe aan uw parkeeraccomodatie met een extra ticketlezer en/of kentekenlezer. Verhoog tegelijk de operationele efficiëntie terwijl u controle houdt en uw klanten houdt waar ze horen: in uw parkeeraccomodatie.

 

Meer weten over een passende parkeeroplossing voor uw parkeeraccomodatie?

 Neem contact op met Gerard Spin:

+31 599 648 265 of https://parkingware.nl/contact/

Klik hier voor een online offerteaanvraag