Noorwegen is inmiddels een stuk verder dan andere landen in de transitie naar elektrisch vervoer

Noorwegen is inmiddels een stuk verder dan andere landen in de transitie naar elektrisch vervoer

Welke problemen kunnen andere landen in de toekomst verwachten?

“De laadinfrastructuur moet voorbereid worden op de toekomst. Als er in 2025 enkel nog elektrische auto’s verkocht worden in Noorwegen, praat je in no-time over 1,5 miljoen elektrische voertuigen op de weg. Hoe gaan we die in godsnaam allemaal opladen? Dat is de grote vraag waar we nu mee kampen.”

“Overheden, bedrijven en autofabrikanten moeten zich realiseren dat deze transitie onomkeerbaar is”

Tegen welke problemen lopen jullie hierin aan?

“Er doen zich nu al twee grote problemen voor op het gebied van snelladen. Ten eerste moeten er genoeg snelladers zijn in rurale gebieden. Maar het is commercieel gezien niet interessant om ze daar te bouwen, omdat ze minder frequent gebruikt worden. Hoe zorg je ervoor dat het wél economisch interessant wordt om ze daar te exploiteren? Het lijkt erop dat de Noorse overheid daarin moet bijspringen in de vorm van subsidies en financiële ondersteuning.

Ten tweede moeten er grote snellaadstations komen in stedelijke gebieden, met 50 snelladers of meer. Dan praat je over minstens 5 megawatt aan vereiste capaciteit. Dat is nog nooit eerder gedaan en kan problemen opleveren. Het elektriciteitsnet moet immers klaargestoomd worden voor die enorme elektriciteitsvraag. Dat is een dure aangelegenheid die de marktpotentie van deze laadstations ook bedreigt. Noorwegen dient daarin als ultieme proeftuin.

Op het gebied van thuisladen lopen we tegen hele andere problemen aan. Veel mensen wonen in een appartementencomplex of beschikken niet over een eigen parkeerplek. Waar laad je je elektrische auto dan op? Zelfs mensen zonder elektrische auto vinden dat een belangrijk vraagstuk: die zijn bang dat ze hun huis niet meer verkocht krijgen als er geen mogelijkheid tot opladen is.

Met deze vraagstukken moeten we nú aan de slag, want in Noorwegen staat men nu al in de rij bij laadstations. Dat kan anderen afschrikken om de overstap naar elektrisch rijden te maken.”

Gaat dat wel goedkomen?

“Het moet wel. Overheden, bedrijven en autofabrikanten moeten zich echt realiseren dat deze transitie onomkeerbaar is. Elektrisch rijden wordt de norm. Noorwegen heeft van oudsher een flinke vinger in de pap in de oliesector, maar dat is juist een neerwaartse business. Het is dus slim, en misschien wel noodzakelijk, om kartrekker te zijn in een business die juist explosief groeit.”

Bron: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/stad-van-de-toekomst/28583/interview-hoe-noorwegen-elektrisch-rijden-in-recordtempo-tot-de-standaard-maakt